Last van een lekkende kraan?

Lekkende kraan

Wanneer u in uw slaapkamer een wastafel hebt, dan is dit natuurlijk ideaal. Zo kunt u ’s avonds voor het slapengaan nog even snel uw tanden poetsen. Maar wanneer de kraan lekt, dan bent u waarschijnlijk niet meer zo blij met de wastafel. Wanneer u telkens het water hoort druppelen, kunt u misschien niet slapen. Niet alleen bij een lekkende kraan in de slaapkamer raken mensen geïrriteerd, maar bij alle kranen in het huis. Een lekkende kraan is erg vervelend, maar u verspilt ook water. Dit is natuurlijk hartstikke zonde. Lees snel verder om te lezen hoe u een lekkende kraan kunt verhelpen.

Versleten kraanleer

Bij het open- en dichtdraaien van een kraan slijt het rubber van de kraan. Wanneer een kraan te strak wordt dichtgedraaid, dan kan het kraanleer nog sneller slijten. Vaak draaien mensen de kraan erg strak dicht met de gedachte ‘dan gaat de kraan niet lekken’ maar in principe is het erg slecht. Wat heb je nodig om het rubber te vervangen? Een verstelbare moersleutel, een schroevendraaier, een tangetje en een nieuw leertje voor de kraan. Bij elke kraan is een andere manier van werken nodig, kijk dus goed wat de beste manier is voor uw kraan.

Stappenplan

De eerste stap is het afsluiten van de hoofdkraan. Zo kunt u wateroverlast tijdens de werkzaamheden voorkomen. Zorg ervoor dat alle leidingen leeglopen en dek hierna het afvoerputje af. U wilt natuurlijk niet dat er onderdelen in uw afvoerputje verdwijnen. Haal nu de knop van de kraan, deze kunt u er af trekken of los schroeven. Dan kunt u met de verstelbare moersleutel het binnenwerk van de kraan losdraaien. Nu kunt u het spilgedeelte van de kraan loshalen. Het kraanleer zit meestal onder de spil. Haal het schroefje van het kraanleer los en haal het leertje eraf. Als u het nieuwe leertje hebt geplaatst kunt u de kraan weer in elkaar zetten. Als de lekkage nu nog niet verholpen is, dan moet u misschien meer onderdelen vervangen.

1 reactie

  1. het gebeurd vaak dat je tijdens het vervangen van het kraanleertje andere onderdelen beschadigd; zoals bijvoorbeeld het sierhuls. het is daarom een handige tip om een doekje tussen de tang en het sierhuls te doen als u die gaat verwijderen of weer vast wilt maken. dit geld natuurlijk voor alle onderdelen die u moet verwijderen met een tang. zo voorkomt u beschadiging aan de andere onderdelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *